Nu am mers de foarte multe ori cu mașina la un drum mai lung de cinci-șase ore, dacă îmi permiteți să măsor astfel lungimea unui drum, dar de fiecare dată când am făcut asta am realizat că este foarte important să ai:
1. Muzică bună
60 de minute de piese bune au puterea de comprima timpul atât de mult încât vei auzi mereu de la camarazii pasageri “aaa.. am și ajuns în Orașul X?”, asta dacă nu o vei zice chiar tu.
2. Un individ cu povești mișto sau un partener bun de discuții
Că asculți povești marfă cu golăneli din studenție sau că tragi concluzii sănătoase despre nașterea Universului, vei avea senzația că treci pe lângă bornele kilometrice cu viteza cu care circulă o navă spațială cu motor warp. Din surse sigure am aflat că autostopiștii sunt adevărate tezaure de conversație.
3. Încărcător de mașină pentru smart-telefon sau un încărcător portabil (eu am unul pișcotărit, un Duracell despre care o să scriu zilele astea)
Când ești pasager îți mai sare ochiul pe feed-urile rețelelor sociale, iar bateria se consumă rachetă când stai călare pe telefon. La mine, de exemplu, este minutul și 1% din baterie.
4. Un pont despre unde se mănâncă bine pe traseul tău
Oricât de bine mănânci înainte să pleci, după două-trei ore de mers cu mașina începe să te roadă mațul. Cum sandvișurile mâncate în picioare prin benzinării sunt triste, tot o mâncărică la un han cu tiruri în față pansează mai bine mațul.
Riscul e să o pățești cum am pățit-o eu la Hanul lui Rareș, aflat pe drumul dintre Bacău și Onești, unde am plătit și lăsat în farfurie niște mici carbonizați la exterior și vii sângerânzi în interior. Întreabă în stânga și în dreaptă, dă-i cu fratele Google, numai află unde se mănâncă bine pe traseul tău. Vei rămâne cu o amintire plăcută și vei avea ocazia să te lauzi pe la șprițuri “Hai să vă zic eu unde se mănâncă bine în țară!”.
5. Smart-telefon cu Instagram
Punctul 5 e trecut mai mult la caterincă arogantă, ca să mă laud cu poza pe care am făcut-o pe drumul dintre Bușteni și Sinaia:
poza e de aici