Închide

Ce vrei să cauți?

Polițistul amuzant din Brașov și-a închis contul de Facebook. Ce înțelegem din asta?

De vreo două zile se viralizează puternic pe Facebook mai multe articole care au preluat de pe contul de Facebook al unui polițist din Brașov o întâmplare amuzantă cu un șofer sincer de beat care a făcut un accident. Nu am apucat să intru pe pagina sau profilul de Facebook al presupusului polițist (pe nume Marian Godinacu) și să văd restul poveștilor pe care le scria acolo, dar am înțeles că omul genera cu ele sute de like-uri. Ideea e că după viralizarea articolelor care aveau zeci de mii de like-uri, contul de Facebook al polițistului a fost dezactivat.

Acum, înainte să începem să aruncăm în șefii lui cu “roboți”, “comuniști” și alte cuvinte de gen, trebuie să stabilim din start că nu e tocmai ok ce făcea el, chiar dacă nouă ni se pare haios și interesant că vedem fața umană a Poliției Române, modul în care o făcea poate dăuna mult imaginii acestei instituții a statului. Sunt sigur că orice companie mare din România lua măsuri dacă unul dintre angajații săi începea să povestească întâmplări de gen din câmpul muncii.

Hai să o luăm punctual pe puncte, să vedem de ce e greșit ce a făcut prin povestea cu bețivul:

Oricât de haioasă e povestea și cât de amuzant era șoferul nostru beat, hai să ne imaginăm că în locul unui stâlp Enel dărâmat era un om. Cât de amuzant mai era? Ăsta e motivul pentru care poliția rutieră are toleranță zero față de cei găsiți beți la volan și nu stau la discuții și “atenții” când te-au prins cu altceva în afară de zero curat pe etilotest. Să conduci beat nu e amuzant indiferent că ai glumele de stand-up comediant la tine sau nu, iar omul care îmbracă uniforma de polițist nu trebuie să confirme umorul într-o situație de gen și să o povestească public. Una e să râzi în privat cu colegii și cu prietenii, alta e să o dai public pe Facebook. S-o găsi vreun nebun care să înțeleagă că “E ok să conduc beat, o să îi zic câteva glume polițistului și poate închide ochii”.

• Povestea cu bețivul conținea kilograme de cuvinte explicite care chiar dacă nu aparțineau polițistului, ci cetățeanului turmentat, erau reproduse pe profilul de Facebook al unui om care îmbracă uniforma de polițist. Nu sunt CNA-ul Internetului sau ceva, cu toții înjurăm și ne mai scapă în scris câte un porumbel, dar, repet, flăcăul nostru este imaginea unei instutiții publice, chiar într-un status pe Facebook. Sunt multe companii ai căror oameni de HR stau cu ochii pe ce mai postează angajații pe rețelele de socializare și îi trag de mânecă atunci când aceștia au derapaje.

Principala greșeală e că a lansat poveștile astea pe profilul sau pagina lui de Facebook, iar asta le face cumva autentice. Dacă făcea o pagină cu un personaj fictiv, care nici nu ducea la el, nu se mai agita nimeni. Așa au apărut tot felul de titluri ca “polițist haios din Brașov” sau “Cel mai haios polițist de la Rutieră”. Era normal să se autosesizeze șefii.

Apropo de șefi… dacă profilul de Facebook a fost șters la ordinul lor, au dat cu pulanul în baltă. Era ok doar să îl pună să șteargă postările respective și să posteze un comunicat-ceva că a stat și s-a gândit că prin ele ar putea leza pe cineva și că le-a șters pentru binele tuturor, apă în Africa și petrol în America. Așa vor părea iar că sunt niște roboți care taie și spânzură și nu sunt în stare să rezolve curat o criză de PR.

Chiar sunt curios dacă vor lua măsuri și vor apărea tot felul de afișe prin secții de genul “Nu mai postați pe Facebook ce faceți la muncă, tonypoptămașilor!”.

Ce învățăm din asta? Că orice instituție publică sau companie trebuie să se adapteze anului 2015 și să își instruiască angajații și să aibă reguli stricte cu privire la ce pot și ce nu pot posta pe rețelele sociale referitor la munca lor.

———————————————————————————–

Later edit:

Polițistul amuzant și-a redeschis pagina și profilul de Facebook și a postat un mini-comunicat foarte ok:

Vă mulțumesc din suflet tuturor celor ce m-ați susținut, v-am urmărit tot timpul si am fost profund emoționat de…

Posted by Marian Godina on Thursday, 20 August 2015

 

Mă bucur că șefii lui au revenit asupra deciziei și au dat dovadă de minți deschise și sper ca toate textele ce-i vor ieși din tastatură lui Marian Godinacu să facă bine imaginii Poliției Române.

———————————————————————————————-

Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. Din câte am înțeles, omul a postat pe pagina lui personală. Când pleci de la muncă, chiar dacă ești polițist sau funcționar, nu mai reprezinți instituția aia și ești și tu un om. E puțin aiurea ca un polițist să nu se poată comporta ca oricare altul pe pagina personală de Facebook doar pentru că e polițist. E de la sine înțeles că tot ce postează e părerea lui personală și nu reflectă atitudinea instituției în cadrul căreia lucrează. Dacă rănea un om, sunt foarte sigur că nu ar mai fi apărut povestea pe Facebook, pentru că nu mai avea nimeni chef și timp de glume. Pe principiul ăsta, ar trebui șterse toate micile întâmplări de la call center-uri, de la întâlnirile cu clienții și multe altele. Poate că polițistul nu se aștepta să aibă atât de mult succes. Eu nu exclud nici niște existența unor șefi obtuzi care l-au tras de mânecă și l-au somat să-și șteargă contul de Facebook.

    Sunt perfect de acord cu ultima afirmație, însă povestea asta, puțin cosmetizată pe ici pe colo (fără cuvinte porcoase), ar fi putut apare pe pagina de Facebook a Poliției Române ca “Așa nu”.

  2. Pe mine m-au dat afara turcii de la liceu din cauza filmuletului cu “this is my life”… Deci ce sa vorbim de capete patrate.

  3. Apropo, se pare că poliţistul şi-a redeschis pagina de Facebook.

  4. #4 Comentariu nou

    @Mihai aici greseste lumea, si anume in conceptul cum ca in afara orelor de program nu mai reprezinta institutia/corporatia. acele institutii/corporatii nu sunt de acord. daca ai ales sa pozezi in uniforma/insemnele publice, ei nu vor vrea niciodata sa fie asociati cu evenimente sau intamplari interpretabile.
    am vazut un exemplu cu o piarista care era purtator de cuvant al companiei, isi luase rolul in serios cu reclame, etc, iar apoi in concediu a postat o poza din Croatia cu tricoul celebru I love P..a. Crezi ca lumea a luat-o ca o gluma?

Adaugă comentariu