Acum câteva săptămâni am avut parte de o experiență pe bază de mâncare, bere și discuții despre bere și mâncare. Ceva lejer într-una dintre încăperile Curții Berarilor din Centrul Vechi, alături de doi maeștrii. Unul culinar, Adi Hădean, și unul berar, Zoli Borsos, care este în familia Timișoreana de mai bine de nouă ani.
Pe scurt, mâncarea a fost bună, berea a fost rece, iar discuțiile au fost spumoase ca halbele pe care le aveam pe masă. Pe lung, am aflat de la Adi Hădean că berea și mâncarea merg mână în mână de mult timp, iar de la Zoli că berea a fost inventată cam acum 6000 ani.
Adi Hădean ne-a explicat că berea ajută la scoaterea în evidență a anumitor gusturi din mâncare, din acest motiv carnea macerată în bere este foarte gustoasă. Pe lângă asta, berea poate fi folosită și în prepararea unor supe sau chiar și au unor deserturi. Sunt foarte curios să testez un astfel de desert.
În ciuda faptului că sunt consumator fidel de bere, nu știam de toate tipurile de bere și ce le diferențiază, dar știam diferența dintre berea pasteurizată și berea nepasteurizată. Acum, dacă tot am aflat cum stă treaba, zic să îndosariez în articolul de față proaspetele informații cu care m-am îmbogățit. De la capăt, cu liniuță, ca la școală.
Tipurile de bere sunt următoarele:
Berea Lager – este preparată la temperaturi scăzute și este una dintre cele mai populare beri din lume.
Berile Ale – sunt beri preparate la temperaturi mai ridicate decât berile din categoria Lager, cu o plinătate și un buchet de arome mai variat.
Berea Pilsner – este o bere de tip Lager, preparată din malțuri mai deschise la culoare, apărută la mijlocul secolului al XIX-lea în orasul Plzeň din Cehia (de unde și denumirea).
Berea Porter – este o bere închisă la culoare, preparată din malțuri brune, puternic hameiată, aparută ca și gen de bere la începutul secolului al XVIII-lea în Anglia.
Berea Stout – este o bere neagră, o versiune a berii Porter, având însă o aromă și un gust mai intense și mai puternice, de unde și denumirea.
Referitor la clasificarea pasteurizată/nepasteurizat, povestea este simplă. Berea pasteurizată trece printr-un tratament termic care îi pelungește valabilitatea. Berea nepasteurizată este berea care dă cu skip procesului respectiv, fiind doar răcită și microfiltrată. Ăsta este motivul pentru care are gustul acela de bere proaspăt ieșită din fabrică.
Apropo de fabrică, mâine o să fiu în Timișoara la fabrica de bere Timișoreana, care împlinește anul acesta 300 de ani de existență, fiind printre cele mai vechi fabrici de bere din Europa. Sper să stați cu ochii pe vlogul meu ca să-i vedeți interiorul, exteriorul și să-i auziți poveștile demne de dat mai departe. :)
Întorcându-mă la seara de acum câteva săptămâni, am surprins și în format video câteva dintre momentele serii respective. Cred că joi va ieși un vlog ca berea, pe cinste. :)
Aruncați un ochi și pe clipul ăsta, tot din seara respectivă, dar tras prin niște lentile și niște skill-uri de editat mult mai serioase:
Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!