Închide

Ce vrei să cauți?

Bucureşti… Bucureşti…

Sunt fan oraşul meu, probabil că aţi obsevat asta din postările mele.

Am primit azi un email cu semnificaţia cartierelor bucureştene, aşa că împărtăşesc informaţia cu voi:

Balta Albă – Daca am inteles eu bine, aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta. Alba.
Băneasa – Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.
Berceni – Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci (nici el nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni). La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu stiu daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.
Colentina – Probabil e doar o legenda (asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor). Astfel, Colentina vine de la “colea-n-tină” – cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si “Olintina”
Cotroceni – Numele ii vine de la “a cotroci”, “cei care “cotrocesc”. Un vechi regionalism care inseamna “a cotrobai”, “a scotoci”, “a scormoni”.
Crângaşi – Etimologia este evidenta. Candva aici era o prelungire din Codrul Vlasiei – un crang. Aici traiau, normal, crangasii.
Dealul Spirii – Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea si “Spirea”), care a ridicat in 1765 pe Dealul lupestilor o biserica (Spirea Veche)
Dristor – Numele vine de la Silistra care-i mai zice si Dârstor sau Dristor. Intre razboaie prin locul care inainte se chemase “Gura Lupului” trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra: Drumul Dristorului
Drumul Taberei – Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.
Ferentari – paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina (!!!!) “Ferentarius” – Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. N-am aflat insa care-i legatura.
Floreasca – dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii
Ghencea – Din turca vine. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca. Aici s-a ridicat o biserica. Biserica era a Ghencei
Giulesti – O proprietate boiereasca: a Julestilor
Lipscani – din slava – Lipsk, Lipsko („locul cu tei”). Acest “loc cu tei” este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.
Militari – In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici “Pirotehnia Armatei”
Pantelimon – isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca “pan” inseamna “tot” si “éléïmon” inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.
Rahova – Aici e simplu. Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.
Sălăjan – Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.
Titan – isi ia numele de la fabrica de ciment “Titan” construita la inceputul secolului XX
Vitan – De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: “În ocolul oraşului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orăşenilor îşi aveau păşciunea”

Am căutat pe net şi am găsit autorul, el este Tudor Mavrodin.

Bună treabă a făcut gagiul. :)

[vodpod id=Video.3507734&w=425&h=350&fv=]

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

18 comentarii Adaugă comentariu

  1. asta a inventat astea inainte sa apara blogul? daca da atunci sexplica ;)

  2. #3 Comentariu nou

    Da, chiar ca a facut treaba buna.
    Eu, in loc de alegeri, as scoate la concurs postul de edil si asta i-as intreba la examen. ;)

    Dar chiar asa: de ce umbla articolul stimabilului anonim pe net? Ca si eu l-am primit de cateva ori…

  3. #5 Comentariu nou

    Frumoasa documentare, ti-am mai zis: sunt fan declarat!…..sunt cu ochii pe tine, daca te deranjaza dai jos…….

  4. #7 Comentariu nou

    Asteptam etimologia altor orase…. Baicoi, Filiasi, etc…

  5. #10 Comentariu nou

    Apropo….picior de capra inghetat… :-)

  6. bine gandit postu asta. si fff util.

  7. La mine a fost ceva intre Crangasi si Giulesti, undeva pe la vechiul Pod Grant. Acum e Grozavesti. Or fi vandut aia intai sau io? Dracu stie! Oricum, excelent! Vezi daca o lasi mai moale cu berea?! ;)

  8. Maaama, si eu vreau sa ma mut in Bucuresti :lol: acum trebuie sa vad prin ce zona..

Adaugă comentariu