Închide

Ce vrei să cauți?

Cea mai mică și frumoasă casă de vacanță din România. Are 100 de ani și o istorie surprinzătoare.

Clădirea micuță și cochetă din Sinaia care acum este o căsuță de vacanță a fost construită cu alt scop, unul electric, undeva în perioada 1923-1926, când România era condusă de Regele Ferdinand, iar Sinaia era unul dintre locurile preferate ale regalității.

Sinaia este atât de importantă pentru regalitate, încât în perioada domniei Regelui Carol I, a fost prima localitate electrificată din România Mică. În seara zilei de 21 iulie 1890, s-au aprins primele becuri electrice în Sinaia, pe bulevardul Carol I, în Parc, în Hotelul Caraiman şi în câteva vile, înlocuind lămpile cu gaz.

Asta și în contextul în care Peleșul la un an de la inaugurare, în 1884, a devenit primul castel complet electrificat din Europa, asta pentru că avea propria centrală electrică cu două turbine alimentate de apele Pelișorului.

În perioada 1924-1950, inginerul Constatin Buşilă se apucă să dezvolte rețeaua de electrificare pe Valea Prahovei pentru a ajuta la exploatărilor petrolifere şi pentru a dezvolta circulaţia de persoane şi de marfă pe această rută. Așa că apelează la unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți români, Duiliu Marcu, pentru a proiecta clădirile necesare pentru dezvoltarea electrificării în Sinaia. Printre cele mai importante clădiri proiectate de Duiliu Marcu se numără Gara Regală din Sinaia, Palatul Victoria (actualul sediu al guvernului) și Academia Militară, dar e suficient să căutați pe Google ce alte clădiri importante din România a mai proiectat ca să vă facă să ridicați din sprâncene.

Tocmai asta face ca acest proiect din Sinaia să fie cu totul și cu totul special. Un arhitect cunoscut pentru niște lucrări mari și impunătoare a proiectat 7 clădiri micuțe care aveau rolul de puncte trafo sau de transformatoare electrice, pe înțelesul tuturor, inclusiv al meu.

Dintre aceste 7 clădiri, 6 sunt în Sinaia și una este în Bușteni, iar cea despre care este clipul de față este singura aflată în proprietate privată. A fost cumpărată în anii ’90 de la Electrica de către un bijutier, care apoi a vândut-o la altă firmă de bijuterii și a ajuns într-un final la Arsena și Dan, un cuplu care a hotărât să o transforme în casă de vacanță, fără a-i afecta arhitectura.

Asta pentru că Dan este la rândul lui arhitect și împreună cu LAMA ARHITECTURA, o firmă de arhitectură care semnează designul interiori al multor locații cunoscute din București (printre care Club Control, Linea Closer to The Moon și Origo), au transformat interiorul casei de 14 metri pătrați într-un spațiu locuibil.

Dacă vreți să vedeți mai multe cadre cu interiorul casei și cum este experiența de a locui în ea, vă invit să vedeți vlogul pe care l-am făcut cu această casă inedită:

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Foarte frumoasa și cocheta căsuță. As muta TV-ul la etaj iar sub scara as adăuga un minifrigider :) Mulțumesc pentru ca ați împărțit cu noi aceasta experiență.

Adaugă comentariu