Nota Mariciului: Pentru că sunt un ciorbar declarat, am sărit ca fript de ciorbă dată-n clocot când am văzut zilele trecute articolul de pe StirileProTv.ro în care un doctor zicea că sfânta ciorbă este un drum rapid spre cancer.
Așa că am zis una alta pe subiect într-un episod de vlog. La suprafața comentariilor a ieșit Cătălina Ciobanu, care este inginer în industria alimentară și care mi-a zis că ar scrie un articol pe subiect, aici, pe blog. Drept urmare, Cătălina, ai legătura! :)
La un mic search pe „goagăl” pentru care e nevoie să folosiți doar termenii „ciorbă” și „cancer” veți primi o explozie de articole cu titluri care mai de care mai înspăimântătoare – genul de titluri folosite tot mai frecvent de mass-media românească. Sigur vă sunt cunoscute formulările „nu o să îți vină să crezi când o să afli…” sau „dacă vezi asta nu o să mai…”. Ei bine, ce să vezi? Mai nou „Ciorba te îmbolnăvește de cancer! Scoateți-o urgent din meniu!”.
Și toată treaba asta a pornit de la dom’ doctor Ovidiu Peneș care ne recomandă să scoatem din meniu ciorba pentru o viață mai sănătoasă. Din ce motiv vă întrebați. Ei bine, pentru că ciorba POATE fi una din cauzele apariției cancerului gastric. Mai mult, consumată fierbinte poate produce – citez – „distensia caldă a stomacului” ceea ce favorizează apariția bolii menționate anterior. Sigur, pentru că ciorba e singurul aliment consumat fierbinte… Adică, cine bea cafeaua fierbinte, sau cine a făcut vreodată gargară cu ceai fierbinte?
Mai departe, dom’ doctor distruge mitul românesc conform căruia ciorba este sănătoasă pentru că are legume, argumentul fiind acela că vitaminele care pretind (nemernice prefăcute) a fi în ciorbă sunt de mult distruse termic. Ei bine, da, majoritatea vitaminelor sunt sensibile la temperaturi ridicate însă există și vitamine rezistente la căldură, mai ales că prin fierbere (cum e cazul ciorbei) nu se ating temperaturi la fel de înalte cum avem la coacere sau prăjire spre exemplu. În plus, vitaminele nu sunt singurele componente care contribuie la formarea valorii nutriționale a unui produs.
Mai avem minerale care nu se distrug sub nicio formă prin procesare termică. Mai avem proteine pe care le luăm și din cărnița din ciorbiță dar și din fasole sau alte leguminoase pe care le putem adăuga în ciorbă. Sigur, proteinele pot fi denaturate la anumite temperaturi dar cea de fierbere nu e una dintre ele. Mai mult decât atât, ciorba chiar este mai nutritivă decât alte mâncăruri pentru că dacă prin alte moduri de preparare anumite alimente își pierd din valoarea nutritivă, în cazul ciorbei, ceea ce este eliminat din legume și carne trece în zeamă. Sigur, poate că eficacitatea nu e de 100% ca atunci când legumele sunt crude dar cu siguranță își fac treaba destul de bine având în vedere „trauma termică” prin care au trecut.
În concluzie, toată povestea a început de la un domn care a prezentat niște informații fără să aducă niște argumente solide (pentru că hei, este specializat în age management după ani de studii în SUA, este fondatorul primei clinici de întinerire medicală din România, este șef de secție la Spitalul Universitar de Urgență București și trebuie să îl credem pe cuvânt). Dar sigur, paranoia din mintea românului consumator de ciorbă din moși strămoși îl va îndemna să urmeze sfatul doctorilor care doresc „preluarea modelului japonez și efectuarea controlului la stomac (endoscopia) obligatoriu pentru cei trecuți de 30 de ani.”
Cătălina Ciobanu, inginer în industria alimentară
Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!
1 comentariu Adaugă comentariu
Stiam eu ca ciorba are ceva special… de aia nu ma las de ea. :))