Închide

Ce vrei să cauți?

Cum consumă românii clipuri pe Internet

Colegii de la Starcom au lansat “Online Video Consumption”, un studiu dedicat consumului de conținut video pe internet în rândul românilor. Am luat elegant cu “copy ”comunicatul lor, i-am dat mai jos cu “paste” și am introdus pe ici pe colo bucăți din infograficul pe care l-au făcut. Sper să apuc săptămâna asta să vorbesc în vlog despre el și să îl comentez.

Cât, cum și unde se uită românii la conținut video online?

Internauții români vizionează videoclipuri online aproape în egală măsură atât pe calculator/laptop (83%), cât și pe telefonul mobil (73%). Televizorul pare să fie din ce în ce mai conectat la mediul online (29%).

8 din 10 români vizionează video-uri online pentru relaxare. Dintre aceștia, mai mult de jumătate din nevoia de a învăța ceva nou și pentru inspirație. Alții, pentru a afla mai multe informații despre produse sau magazine (46%), dar și pentru a învăța cum să rezolve o anumită situație (45%). Spațiul în care se așază în fața laptopului sau a telefonului mobil variază de la camera de zi sau dormitorul de acasă (7 din 10 respondenți), până la serviciu/școală sau în mijloacele de transport în comun (4 din 10 respondenți).

YouTube (95%) și Facebook (78%) sunt principalele platforme de conținut video online. Pe YouTube, internauții români preferă să vizioneze clipuri cu durata între 1-5 minute sau 5-10 minute. Odată ce intrăm pe rețelele de socializare, preferința în ceea ce privește durata clipurilor video scade deoarece sunt mai puțin informative și cu mult conținut personal (fotografii, comentarii). Pe Facebook, sunt preferate video-urile între 1-5 minute, în timp ce pe Instagram și Twitter, cele de până într-un minut.

Principalele tipuri de conținut video online vizionat pe YouTube sunt videoclipurile muzicale (85%), amuzante (65%) și de divertisment (muzică, dans, jocuri – 50%). Clipurile video de pe Youtube pot fi un instrument puternic în procesul de alegere a unor produse și servicii, în dezvoltarea abilităților profesionale, descoperirea unor noi locuri de vizitat și dezvoltarea cunoștințelor generale.

Același conținut de relaxare și divertisment se regăsește și pe Facebook atunci când vorbim despre cele mai urmărite videoclipuri – amuzante (69%), muzicale (57%) și de divertisment (46%). Conținutul video de pe Facebook reprezintă, deopotrivă, o sursă de informare în ceea ce privește călătoriile sau vacanțele, știri de ultimă oră, având o capacitate foarte mare de a răspândi informația rapid. Un element diferențiator față de celelalte platforme sunt clipurile Live4 din 10 români urmăresc acest tip de content online.

Pe Instagram, în funcție de interesele lor, românii au preferințe diferite. În topul acestora se află, încă o dată, clipurile amuzante și cele despre călătorii/vacanțe (43%). Pe această platformă se poate observa o afinitate mult mai mică pentru videoclipurile cu știri comparativ cu Facebook și YouTube.

35% dintre românii care urmăresc video online creează filmulețe. Cei mai mulți dintre aceștia postează astfel de conținut ocazional, mai rar decât o dată pe lună (19%).

Facebook este principala platformă unde românii își încarcă clipurile video (65%). Deși este principalul canal pe care urmăresc video, YouTube se poziționează după Facebook (40%).

YouTube (84%) și Facebook (70%) sunt principalele platforme menționate de respondenți, unde aceștia își amintesc de reclamele video. Pe YouTube și Twitter, cele mai memorabile reclame video sunt cele afișate la începutul unui clip și banda cu mesaj afișată peste clipul video. Pe Facebook și Instagram, pe lângă reclamele video de la începutul clipurilor, românii își mai amintesc și de videoclipurile incluse în postările de pe aceste rețele de socializare. Reclamele video postate de Influenceri devin mai ușor de memorat pe Instagram și Twitter.

Principalele motive care îi determină pe români să urmărească reclame video online sunt: conținutul amuzant (49%), informațiile despre un anumit brand sau categorie de produs care îi interesează (36%) sau puterea lor de a le capta atenția (34%).

 

Obiceiuri de vizionare a videoclipurilor online de pe mobil

Pe mobil, cele mai multe videoclipuri sunt urmărite prin aplicații (30%). Românii se uită de pe mobil la clipuri muzicale (74%), amuzante (55%) și de divertisment (38%). Printre acestea se regăsesc și video-urile de prezentare ale unor anumite produse, cel mai probabil urmărite pentru a afla informații și a ajuta în luarea deciziilor de cumpărare.

Cei mai mulți români urmăresc clipuri video de 5-10 minute pe mobil, iar orele din zi în care consumă cel mai mult conținut video sunt între 17:00 și 22:00. Locurile preferate de unde românii se relaxează vizionând conținut video sunt dormitorul de acasă (58%) și camera de zi (50%), iar o treime vizionează și din mijloacele de transport (33%).

 

Obiceiurile de vizionare a videoclipurilor pe platformele VOD

Platformele de tipul Video on Demand (sisteme sau platforme care permit utilizatorilor să vizioneze conținut video și audio când doresc, contra unui abonament lunar) sunt utilizate doar de o treime din cei care urmăresc clipuri video online. Dintre aceștia, cei mai mulți le accesează cel puțin o dată pe săptămână.

Majoritatea românilor ar dori să aibă platforme dedicate VOD pentru filme (71%), documentare (43%), muzică și concerte (38%).

8 din 10 români doresc să beneficieze de platformele VOD gratis. Cei care sunt dispuși să plătească, nu ar cheltui mai mult de 15 lei pe lună pentru accesul la aceste platforme.

 

Informațiile fac parte din raportul ”Romanian Online Video Consumption”. Studiul a fost realizat în luna iunie 2017, cu scopul de a investiga obiceiurile de consum legate de conținutul video online în România.

Metoda de culegere a datelor a fost CAWI (online), respondenții având vârsta peste 18 ani, din mediul urban.

 

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu