Închide

Ce vrei să cauți?

“Cum a construit Ceaușescu castelul lui Dracula pe banii străinilor în anii ’80”

“Știai că la Pasul Tihuța există castelul lui Dracula și că a fost construit de Ceaușescu pe banii străinilor, asta pentru că aici se întâmplă de fapt acțiunea romanului Dracula?”, asta a fost una dintre primele chestii pe care le-am auzit anul trecut când am ajuns la Colibița, un sat superb aflat la vreo 40 de kilometri de Bistrița.

Evident că am ridicat din sprâncene și mi-am frecat mâinile de vlogger, convins fiind că am dat peste un subiect care va genera cel puțin un milion de vizualizări. Adică pe oricine întrebi de castelul lui Dracula îți va indica fără să stea pe gânduri Castelul Bran.

Așa că m-am întors acasă, am citit romanul “Dracula” și am aflat că Bram Stoker plasează acțiunea primelor capitole din roman în zona Bistriței. Mai exact, unul dintre personajele principale, Jonathan Harker – un avocat englez, doarme o noapte în hotelul La Coroana de Aur, iar a doua zi pleacă spre castelul contelui Dracula care era plasat undeva pe lângă Pasul Bârgăului (sau Pasul Tihuța).

Ei bine, aici devine interesantă povestea. M-am apucat să fac research și am descoperit că într-adevăr pe vremea lui Ceaușescu au fost construite două hoteluri care să continue legenda lui Dracula și în offline, cum ar veni. Prin anii ’80 a fost construit în Bistrița Hotelul Coroana de Aur, fix ca în roman, și Hotel Castel Dracula chiar la Pasul Tihuța. Însă nu de Ceaușescu și nici pe banii străinilor. De fapt, există un sâmbure de adevăr. Au fost construite desigur cu acordul tovarășului, pe banii statului român, ca să atragă turiștii străini pasionați de romanul Dracula.

Toată povestea o găsiți în vlogul pe care l-am făcut în jurul acestei povești, vlog în care vedeți și cum arată astăzi Hotel Castel Dracula. Vlog care, desigur, nu a făcut un milion de vizualizări, dar care cred că merită văzut, măcar pentru poveste și pentru a afla cine a fost creierul uneia dintre cele mai curajoase acțiuni pentru stimularea turismului din perioada comunistă. Faceți câte o vizualizare pe rând, ca să ajungă la toată lumea:

 

Apropo, dacă v-au ajuns ochii până aici, aruncați un ochi și pe vlogul ăsta prestat acum un an la Colibița. Sunt sigur că vă va îndrăgosti un pic de zonă și vă va face curioși să o vizitați. Pwp!

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu