Închide

Ce vrei să cauți?

Cum ai grijă de siguranța ta pe internet atunci când călătorești

M-am hotărât să fac o chestie. Și așa blogul ăsta stă, sărăcuțul, de se pune praful digital pe el. De acum înainte, când o să fac sau o să fiu parte din vreun material video care consider eu că are niște informații foarte interesante, branded sau non-branded, o să îi dedic un articol aici pe blog.

Asta pentru că am obiceiul de a crea foarte mult conținut video pe interneți în general. La prima strigare am patru canale de YouTube active: Mariciu, Ioneștii, Aici sau La Pachet și Podcast Nefiltrat. (Da, știu că nu au fost foarte active în ultima vreme, asta pentru că mi-am luat prima mea vacanță în șapte ani de când am dat-o serios pe vloggăreală).

Pe lângă asta, mai apar și prin alte colțuri interesante de Internet, cum ar fi în clipul de mai jos. Iar asta înseamnă că apare riscul ca anumite materiale foarte interesante să se piardă în furtuna asta de conținut pe care o creez atunci când am motoarele turate la maxim.

În clipul de mai jos am avut ocazia să mă “duelez” în răspunsuri despre Siguranța pe Internet cu Bogdan Bob Botezatu, care este Director of Threat Research and Reporting la Bitdefender. Sper ca ghilimelele care însoțesc cuvântul “duelez” să explice clar că nu ai cum să te duelezi, de fapt, în răspunsuri despre siguranță pe internet cu cineva care expert în cadrul unei companii care este considerată a fi unul dintre cel mai mari producători de securitate cibernetică din lume.

Așadar, în articolul de față o să vă scriu frumos cu liniuță ce am învățat eu în urma “duelului” cu Bogdan și ce mi-am confirmat că știam bine:

  • Cel mai important program pe care trebuie să îl folosești atunci când călătorești și te conectezi la diferite rețele WiFi este cel de VPN
  • Nu lăsa niciodată telefonul să se conecteze automat la o rețea WiFi dintr-un hotel (chiar dacă ai mai fost cazat acolo), asta pentru că rețeaua poate fi compromisă, iar pop-up page-ul care se deschide automat când te conectezi poate fi o pagină creată de un hacker care vrea să îți fure datele
  • Când folosești un bancomat e bine să verifici fanta în care introduci cardul și tastatura bancomatului sau să folosești NFC-ul (adică povestea Contactless), în caz că bancomatul are tehnologia asta
  • Primul lucru pe care îl faci în caz că ți-a fost furat cardul este să suni la bancă să ți-l blocheze sau să îl blochezi tu direct din aplicația bancară de pe telefon

Pe lângă cele patru puncte de mai sus, am mai aflat și alte lucruri care nu au legătură neapărat cu călătoritul, dar care sunt foarte interesante și utile. Le aflați și voi în clip:

 

În încheiere trebuie să vă povestesc o fază tare. Băiatul lui Bogdan s-a uitat la primele două episoade de “Cyberchallenge” și l-a întrebat pe Bogdan cum se face că nu știe anumite răspunsuri și că invitații câștigă puncte în fața lui. Ei bine, la finalul clipului cu mine, băieții de la edit i-au lăsat un mesaj special, care mi-a dat cu lacrimi în colțul ochiului drept. :)

 

Mă bucur enorm că am fost invitat de Bitdefender și start-up.ro să iau parte la proiectul ăsta. Chiar am plecat acasă, după filmare și întâlnirea cu Bogdan, cu o groază de informații utile. Sper ca în viitor să apară în școli și o oră de “Educație Cibernetică”, asta pentru că sunt o groază de riscuri la care suntem cu toții expuși zilnic pe internet, iar o mai bună cunoaștere a acestor riscuri și a soluțiilor de protecție cibernetică este un lucru cu adevărat necesar.

 

Acest articol nu este sponsorizat, dar am luat parte la proiectul “Cyberchallenge”

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

Adaugă comentariu