Mai mulți străini mutați de ceva timp în București vorbesc despre orașul care i-a adoptat:
Pe de-o parte, mă bucur să văd păreri pozitive despre București, dar pe de altă parte m-am săturat de aceleași texte “e un oraș viu, pot să beau până dimineața, se petrece mișto, aveți femei frumoase”. Aștept cu interes un documentar în care vorbesc doar bucureștenii născuți și crescuți aici.
6 comentarii Adaugă comentariu
Până la urmă orice oraş e frumos dacă ai bani şi îţi petreci timpul doar în locurile unde se adună lumea bună…
“e un oraș viu, pot să beau până dimineața, se petrece mișto, aveți femei frumoase” – sunt fix motivele pt care Strainii vin p-aciulea…
“în care vorbesc doar bucureștenii născuți și crescuți aici”… io cunosc cativa si nu ma dau in vant dupa cultura lor urbana…
Intr-adevar daca n-ai buzunarul gol si tii mai mult centrul,e misto.Daca l-as duce pe vreo unul din cei din film,ziua nu noaptea,prin Zabrauti sau vizavi de Sectia 19,unde se arunca gunoiul de la etaj,cred ca si-ar schimba impresia radical.Ce e chestie tare in Bucuresti,este relativa lipsa de arme de foc si explozibili,cu care se rafuiesc interlopii in capitala bulgara de exemplu.La noi risti cam o bata pe spinare ca ai parcat pe locul tiganului burtos cu ghiul.Per ansamblu eu zic totusi ca-i bine in comparatie cu alte capitale europene,mai ales de cand ne-au plecat 85% dintre hoti si cersetori,catre Evropa.
Nu am vazut filmul dar simt nevoie sa fac un comentariu pentru ca de 5 ani lucrez intr-un mediu unde sunt inconjurat de expati. Ei bine, viata e frumoasa cand ai banii unui expat. Unul de nivel entry, fara functie de management, castiga undeva la 3000-5000 euro pe luna, un middle manager, undeva la 8000-10 000 plus beneficii pentru familie. La cei de top nu ma mai bag ca nu are sens. Si eu as iubi Romania la banii astia, tara frumoasa si sigura, oameni frumosi, turism si distractie. Am uitat ceva ?
Intre timp noi restul nu iesim in fiecare zi nici macar la o bautura, ce sa mai zic de restaurant.
Nu sunt nascut in Bucuresti, dar traiesc in capitala din 1993, initial ca student, cu buletin de-abia din 1998. Una peste alta, si orasul asta e ca oricare alt oras mare – are si parti bune/frumoase, si parti proaste/urate. La fel e si la Paris, si la Londra, si la New York.
Cat despre perspectiva expatilor, e normal sa le placa cata vreme au bani si se misca in cercuri sociale comode. Am fost si eu expat mai demult, inclusiv in Kosovo, stiti ce misto poate sa fie viata Pristina, cand esti angajat ONU si ai salariu de 30 de ori cat al unui localnic?
Last but not least, expatii sunt un bun ferment cultural si fac bine la societate, ajuta la schimbarea mentalitatilor si ne fac sa ne simtim bine pentru simplul fapt ca au ales sa traiasca printre noi. Cu atat mai bine ca sunt dispusi sa si vorbeasca despre cat de mult le place aici.
Aia cu “oras viu si femei frumoase” nu e o lauda pozitiva. Adica “e plin de curve retardate si materialiste, si de alcoolici”, cam asa suna