Vorbeam zilele trecute cu un camarad de șpriț despre arta condusului la români, iar el îmi explica teoria sa din cauza căreia refuză categoric ideea de a-și lua mașină și de a conduce pe drumurile patriei și despre cât de comod se simte pe bancheta din spate, rupt de toată agitația ce are loc pe scaunele din față, în special pe cel al șoferului.
Omul spunea că astfel se ferește de toți agitații din trafic. Nu își bate capul cu ei, nu este nevoit să suporte toate privirile dubioase de la semafor, stă la umbra expresiei “nu mă interesează, nu îmi bat capul”.
Ei bine, eu văd puțin diferit toată treaba: Cu mitocanii ăia nu te întâlnești numai în trafic. La un moment dat ei se vor da jos din mașini și te vei lovi de comportamentul lor și la coadă la pâine, la terasă, la film, pe plajă, chiar și pe trotuarul din fața localului hipstăricesc în care frigi sprițuri.
Cu cât te adaptezi mai repede și înveți comportamentul acestor îndivizi, cu atât mai repede vei ști și cum să reacționezi în situațiile delicate pe care le vei întâlni în această societate suprasaturată de asemenea specimene. Iar cel mai bun botez pe care ți-l poți face este cel din trafic. Doar aici te vei lovi de nesimțirea lor în stare pură. Cu cât te urci mai repede la volanul unei mașini și te aventurezi pe drumurile patriei, cu atât mai repede te vei căli în societatea românească. Eu am făcut asta din primul an în care am devenit șofer, când m-am angajat ca agent de vânzări într-o firmă de distribuție. Au urmat aproape patru ani de poveste și de adaptare.
Toată discuția asta mi-a adus aminte de campania împotriva golanilor la volan inițiată luna trecută de cei de la RCA-Ieftin.ro. Aruncați un ochi pe clipul de mai jos, apoi intrați pe Volanii.ro, unde veți găsi o comunitate formată din oameni care își povestesc aventurile din trafic și care au scris împreună un “Decalogul bunului simț la volan”.
(Dacă vrei să fii la curent cu articolele care-mi ies din minte și mână, apasă aici!)