Nu știu exact care e tot tabloul, dar de vreo trei zile am început să primesc cereri de prietenie de la conturile unor “domnițe fictive”. Faza este cu atât mai ciudată pentru că de aseară (când m-am hotărât să scriu articolul) și până astăzi dimineață (când chiar l-am scris), două dintre conturile respective au fost șterse (cont 1, cont 2). În total erau vreo patru conturi și având în vedere că au dispărut primele două, nu am cum să le mai găsesc pe celelalte.
Dacă primelor două le-am dat reject instant când am realizat că sunt conturi false, cu unul mă împrietenisem în ideea în care să văd ce pune la cale, iar pe cealaltă o lăsasem în purgatoriul prieteniilor:
Problema e că am apucat să îi fac doar uneia printscreen. Nu mă așteptam să dispară peste noapte amândouă. Chestie care mi se pare cu atât mai dubioasă.
Cum mi-am dat seama că sunt conturi false?
Păi. Conturile erau proaspăte ca apa de izvor. Erau făcute de câteva săptămâni și aveau doar câteva poze, toate parcă rupte din Elle Magazine. Ce mi s-a părut super amuzant e că persoana din spatele conturilor chiar se chinuia și posta zilnic câte o piesă sau un articol. Sec, fără descriere. Uneori mai punea câte un emoji.
Ce mi s-a părut interesant:
Contul de mai sus se împrietenise în câteva ore cu sute de oameni, mulți dintre ei fiind prieteni comuni. Partea cea mai interesantă e că prietenii respectivi erau oameni respectabili din online și culmea că erau în mod egal bărbați și femei.
Care e logica unui astfel de profil?
Inițial am crezut că e vorba de conturi create special pentru concursurile de pe Facebook, dar de dimineață m-a lovit revelația. Individul din spatele lor le folosește pentru Tinder. Acum, nu știu dacă face asta pentru un șantaj finuț sau doar pentru distracția lui diabolică, dar sunt aproape sigur că pentru Tinder le creează. Mai ales că folosea doar poze cu gagici frumoase.
Concluzie?
Înainte să vă împrieteniți pe Facebook cu diverse persoane, aruncați un ochi pe profilul lor ca să fiți siguri că sunt reale. Principala problemă pe care o văd eu aici e că profilul respectiv se folosește de “prietenia” cu voi ca să pară credibil. Când vezi că ai 200 de prieteni comuni cu Ariana Popa (tipa de mai sus) aproape că îi dai automat “confirm”. So… mai ușor cu împrietenirile feisbuciene pe scări.
Later Edit:
Radu mi-a mai semnalat un alt profil fals, care se pare că mi-a dat follow. Deci e printre cele cărora le-am dat cu reject:
Atenție! 165 de prieteni comuni!!! Wow!
Later Edit 2:
Încă una:
26 de prieteni comuni! :))
Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!
3 comentarii Adaugă comentariu
Si mai zic unii ca romanii nu sunt inventivi!
Puteam sa ma gandesc la o mie de chestii pentru a folosi acele conturi false, insa nu la Tinder ;-))
inca una :))))
https://www.facebook.com/profile.php?id=100011047484268&pnref=lhc
Eu cred ca scopul real al acestor profile e de a imprastia virusi. Sa fim seriosi… Tinder?