Închide

Ce vrei să cauți?

Meșteșuguri și tradiții țigănești

Dacă vă zic că țiganii sunt obișnuiți să muncească mult cu mâna, o să bufniți în râs și o să ziceți că fac discriminare la drumul mare. Dacă vă zic că țiganii cântă și dansează ghidați de urechea sufletului, o să îmi spuneți că îmi plac(e) manelele. Dacă vă zic că mi s-a părut frumoasă experiența trăită la Festivalul de Tradiții și Meșteșuguri Clejani, o să-mi ziceți că era normal să fie așa, doar sunt mai negru decât Connect-R. :)

 

Dar tot le zic și chiar îmi și asum faptul că am fost în inima lăutărimii (care nu înseamnă manele), în Clejani, la un festival organizat de Petrom, care a vrut să scoată la lumina soarelui o altă față a țiganilor. Nu știu cât au reușit asta, dar pe mine m-a impresionat și am găsit multă inspirație în căldararii, lingurarii, argintarii, rudarii și lăutarii pe care i-am întâlnit în cadrul respectivului festival.

 

Și da, mi-a plăcut muzica lăutarească pusă pe scenă de Damian & Brothers. Mi-a plăcut mult de tot argintarul cu care nu am apucat să stau la o vorbă pentru că tot timpul era plin de lume la el, vinovate fiind poveștile pe care le etala pe masă, alături de buretele în care erau scufundate piese din argint, printre care erau și niște cercei în formă de ceaun (erau superbi).

 

Mi s-a părut incredibil cum doi traineri din “Țara lui Andrei” au făcut față zecilor (poate sutelor) de copii, pe care parcă cu fiecare cuvânt îi electriza și le dădeau o bucurie vizibil exteriorizată pe fețe. Chiar m-a făcut curios proiectul “Țara lui Andrei” (de la care am împrumutat și pozele din articol) și o să arunc un ochi la ce se execută în aceste tabere.

 

Trebuie să recunosc că inițiativa Petrom este una destul de curajoasă. Cu toții ne aducem aminte ce huiduieli și-a luat Madonna când a pomenit câteva cuvinte despre țigani în cadrul concertului pe care l-a avut în București acum câțiva ani. Multă lume este reticentă când vine vorba de mers la un astfel de festival, chiar mulți amici glumeau cu mine să îmi las acasă telefoanele și portofelul în sâmbăta în care am fost la festivalul de la Clejani.

 

Țiganii au mult de luptat cu discriminarea, dacă vor să ducă această luptă.  Asta pentru că, în general, oamenilor le place să catalogheze oamenii: țiganii sunt hoți, arabii sunt teroriști, rușii sunt bețivi iar indienii se închină la vaci . Cred că această curățare a imaginii țiganilor este posibilă doar dacă vor asta și dacă vor folosi tradițiile și meșteșugul pe post de detergent.

Abonare la newsletter

Primesti pe email cele mai noi articole.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. “Dacă vă zic că țiganii sunt obișnuiți să muncească mult cu mâna” – nu ne-am mira… stim toti de discounturile de 5 degete pe care tiganii si le fac in Italia/Spania

    Nici eu nu generalizam lucrurile cand era vorba de tigani pana acum ceva ani. Toata viata am locuit intr-un cartier de tigani (Craiova) si nu am avut probleme vreodata. O palma, un pumn nu se pun ca “probleme”. Insa cand ii vad pe astia mai mici cum sunt batuti si panditi de catre ciorile ce au impanzit tot orasul sau cand vad fetele ce tremura de frica atunci cand merg noaptea pe strada.. pai atunci mai si generalizez.

    Tigan care sa fie om inca n-am intalnim si am intalnit destui tigani pana acum…

Adaugă comentariu