Fix acum două săptămâni eram la Iași, în cartierul Păcurari, la inaugurarea unei stații E.ON de încărcare rapidă pentru mașinile electrice. Am făcut un vlog civilizat cu toată povestea și am scris un articol pe blog despre planul din spatele acțiunii respective.
Însă nu am apucat să ofer mai multe informații despre proiectul mare din care face parte și stația respectivă de încărcare. Numele proiectului este Next-E și nu ar fi posibil fără cooperarea în premieră a patru companii din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol și gaze naturale: E.ON, MOL, Petrol si HEP Croația.
Acest proiect implică șase țări din Europa: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi România, iar scopul lui final este de a construi 222 de stații de încărcare rapidă și 30 de stații de încărcare ultra-rapidă pentru autovehiculele electrice. Toate stațiile vor fi poziționate pe rutele principale din Europa Centrală și de Est, iar în România vor fi instalate 40 de astfel de stații până în 2020. 19 dintre ele vor fi instalate de către E.ON România, iar 21 vor fi instalate de MOL România.
Pe lângă cele patru companii menționate mai sus, proiectul mai are doi parteneri: Nissan și BMW.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că intrăm în lumea bună a mobilității electrice. Înseamnă că România va fi în 2020 cu 40 de pași mai aproape de viitor.
Știu că pentru multă lume, zona asta cu mașini electrice și stații de încărcare electrică este una care generează multe întrebări. Cât costă încărcarea? Cât te ține bateria? Cât stai să încarci? Ce faci dacă găsești altă mașină la încărcat când ajungi în stație și trebuie să aștepți după ea?
Da, este clar o ieșire din zona de confort a motoarelor cu ardere internă. Da, benzinării găsești la orice pas pe drumurile naționale, iar stațiile de încărcare electrică de abia încep să se nască. Însă vorbim de o perioadă a pioneratului. Vorbim de niște companii și de niște proiecte care privesc în viitor și realizează că nu va mai dura mult până toate mașinile de pe stradă vor fi electrice, iar cineva trebuie să înceapă acest proiect de creare a unei infrastructuri pentru viitorul care este mai apropiat decât ne așteptăm.
În cazul de față acele companii sunt E.ON, MOL, Petrol si HEP Croația, patru companii care împreună pun în mișcare acest proiect Next-E. Proiect care va primi finanțare de 18,84 milioane de euro prin programul Connecting Europe Facility (CEF) și care face primii pași în electrizarea României.
Apropo de răspunsurile la întrebările de mai sus, aflați o bună parte din ele în articolul ăsta.
Găsiți mai jos și două clipuri pe bază de mașină electrică:
1 comentariu Adaugă comentariu