Mi-a sărit o știre azi pe monitor dă mai departe zvonurile cum că Google urmează să renunțe la proiectul Ara, care promitea device-uri modulare customizabile.
Ara ne servea în primă fază niște smart-telefoane modulare cărora le puteam schimba oricând hardware-ul în funcție de nevoile de moment. Dacă voiam să ascultăm muzică tare la telefon, cum ascultă băieții creoli prin tramvaie, scoteam camera și mai puneam o boxă. Dacă voiam mai multă baterie, scoteam o boxă și puneam încă un modul de baterie.
Cel mai probabil, dacă chiar vor anula proiectul, asta se va întâmpla pentru că și-au dat seama că genul ăsta de telefon va prinde doar la o mică parte din piață, cel mai probabil la “geekși”, “ITiști” și hipsteri. Omul de rând are nevoie de un telefon cu care să nu-și bată capul prea tare. D-asta iPhone rupe. Ai de ales între dimensiunea ecranului, culoarea și spațiul de stocare, în rest e aceeași jucărie pentru toată lumea, care are același sistem de operare super ușor de folosit.
Da, e fun toată joaca asta de tip LEGO cu telefonul și toate piesele alea colorate, dar până la urmă oamenii sunt pe fugă, stau praf cu timpul, iar ultima lor grijă ar fi dacă să își ia azi mai mult RAM sau o boxă în plus pe telefon. Cei mai bogați și implicați în business au ajuns să poarte același tip de tricouri, blugi și adidași, ca să câștige și mai mult timp zilnic (vezi Mark Zuckerberg și idolul lui trecut în neființă, Steve Jobs). Dați-i lui Mark un telefon d-ăsta să își facă o jucărie nouă în fiecare zi, să vedeți cum o să înceapă să pice Facebook-ul din oră în oră. :))
Altfel, din ce zicea articolul de unde m-am intersectat cu știrea respectivă, cei de la Google s-au speriat puțin și din cauza vânzărilor slabe pe care le-a avut cel mai discutat telefon modular: LG G5, care se pare că are și niște probleme cu modulele din dotare.
Nu-s vreun specialist într-ale telefoanelor sau vreun analist financiar, dar cred că la capitolul imagine Google are mai mult de pierdut dacă anulează proiectul și implicit lansarea telefonului, decât dacă îi dă drumul pe piață și nu face mare gălăgie la capitolul vânzări. Măcar le potolește setea de jucării de la Google “geekși”, “ITiști” și hipsterilor despre care vorbeam mai sus. Plus că e al naibii de cool. :D
Abonează-te la vlog-ul meu zilnic aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!
1 comentariu Adaugă comentariu
Da Marian eu văd lucrurile în felu următor:
Dacă s-ar lansa un telefon care să îl poți adapta nevoilor tale în funcție de situație, cine ar mai cumpara un telefon care are componente fixe iar toate companiile producatoare de telefoane mobile ar fii limitate la producerea modulelor pentru aceste telefoane profiturile companiilor ar scădea drastic.