Mai mult ca sigur ați auzit că, prin 2006, Castelul Bran a fost retrocedat arhiducelui Dominic de Habsburg, unul dintre copiii principesei Ileana, care (la rândul ei) a fost fata Reginei Maria.
Weekend-ul ce tocmai a trecut am fost prin Bran și am avut ocazia să stau la o vorba cu o doamnă care a fost ghid timp de 20 de ani la castelul Bran, astfel am reușit să aflu câteva lucruri interesante despre misterul care se învârte în jurul retrocedarii, câți bani produce zilnic castelul Bran și câteva informații despre o situație delicată în care sunt implicate obiectele care până în 2006 erau expuse în castelul Bran, obiecte de o valoare impresionantă pentru poporul român.
Regina Maria și castelul Bran
Regina Maria a fost nepoata Reginei Victoria – cunoscuta regină a Marii Britanii, sub care Marea Britanie a devenit imperiu colonial. Regina Maria s-a căsătorit cu Regele Ferdinand I și a rămas cunoscută în memoria românilor pentru dragostea pe care și-a manifestat-o față de poporul român, pentru castelul construit la Balcic, în perioada în care Cadrilaterul era al României, castel care are o grădină impresionantă și pe care Regina Maria o îngrijea, de multe ori cu propriile mâini, și pentru faptul că a cerut ca, după moarte, inima să îi fie zidită într-o stâncă vizavi de castelul Bran, loc în care este înmormântat Mircea, unul dintre copiii săi, care a murit (la vârsta de 3 ani) de febră tifoidă. Inima s-a aflat acolo într-o cutiuță de argint cu rubine până în momentul în care comuniștii au luat-o și mutat-o la Muzeul de Istorie.
Castelul Bran a ajuns în mâna regalității în momentul în care Regina Maria l-a primit printr-un act de donație din partea brașovenilor, în semn de mulțumire pentru umărul pus de aceasta în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Castelul Bran devenind astfel reședința preferată de vară a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, pe perioada verii, asta cel puțin până în 1924, când a fost construit castelul din Balcic.
Interesant este faptul că Regina Maria a lăsat castelul Bran moștenire principesei Ileana, iar aceasta a renunțat la castel, alegând să îl înapoieze printr-o donație către statul român în momentul în care aceasta s-a călugărit. Decizie luată după ce fiica sa, Maria Ileana și soțul său, contele polonez Jaroslav Kottulink, au murit într-un accident aviatic.
Totuși, printr-o decizie misterioasă statul român a decis să retrocedeze în 2006 probabil cel mai important castel din România.
Câți bani produce Castelul Bran
Conform doamnei care a fost ghid al castelului timp de aproape 20 de ani, castelul Bran are încasări de aproape un miliard de lei vechi pe zi în weekend. Destul de des castelul este închiriat pentru nunți, botezuri și petreceri private, iar asta îi costă aproape douăzeci de mii de euro, pe noapte, pe cei care închiriază “castelul lui Dracula”. Toți banii ăștia intrând în conturile lui Dominic de Habsburg.
Ce este interesant este faptul că în perioada în care Castelul Bran aparținea de statul român, nu exista posibilitatea ca acesta să fie închiriat pentru petreceri, ci doar pentru filmări de filme, videoclipuri etc. Iar costul suportat de cei care îl închiriau se ridica la 3000 de bilete, care ar fi fost cumpărate în respectiva zi de filmare.
Situația delicată a obiectelor de patrimoniu național de la castelul Bran
În momentul în care lui Dominic i-a fost retrocedat castelul Bran, printr-o înțelegere cu statul român, obiectele care erau expuse în castelul Bran au rămas în patrimoniul României. Astfel, Dominic a cerut ca ele să fie mutate, iar în locul lor să își pună el altele. Era clar faptul că exista riscul în timpul unei nunți sau unui botez (care îi aduc lui Dominic zeci de mii de euro), nuntașii puteau țopăi în patul lui Ferdinand I (de exemplu).
În momentul de față, o mică parte dintre obiectele de o valoare incomensurabilă, care până în 2006 se aflau în castelul Bran, se află în Muzeul Vămii Medievale Bran, iar cea mai mare parte dintre ele se află într-un depozit și nu se știe dacă vor mai vedea vreodată lumina zilei.
Istorie pură, patul Regelui Ferdinand I – sculptat în 5 tipuri de lemn masiv, masa din lemn de lămâi – pe care Regina Maria își bea ceaiul (cu lămâie), secretarul Regelui Ferdinand I – care, așa cum îi spune numele, a ascuns sute de secrete pe timp de vară. Toată această istorie zace fie într-o clădire cu șase camere mici, fie într-un depozit pe cine știe unde.
Partea cea mai interesantă este că și clădirea în care se află Muzeul Vămii Medievale Bran aparține tot lui Dominic, iar peste doi ani de zile când expiră contractul de închiriere către statul român, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu aceste obiecte. Fin, nu?
9 comentarii Adaugă comentariu
Salve, am citit articloul si m-a surpins o afirmatie care naste firesc o intrebare. ” Regina Maria a lăsat castelul Bran moștenire principesei Ileana, iar aceasta a renunțat la castel, alegând să îl înapoieze printr-o donație către statul român… ” Ma documentez si incerc sa aprofundez tot ce este legat de istoria intrepatrunsa a acestui castel si as dori sa stiu daca ma puteti indruma undeva , spre cineva, o parere avizata de unde sa pot afla despre aceasta donatie . Multumesc.
Respect.
@Campo, salut! Eu am aflat asta de la un ghid al Muzeului Vămii Medievale din Bran. Cred că acolo vei afla multe răspunsuri. :D
Doamne,îmi este sila și scârba de hoții din tara ăsta. Nu mai are nimic acest popor blestemat.