Născut și crescut între betoanele din Colentina-Tei, mereu m-am uitat cu invidie la personajele din filmele americane care trăiau în casele cochete din cartierele rezidențiale de la periferia marilor orașe. Știți voi, căsuțele alea albe cu peluze verzi ca dolarul american din desenele animate. Dacă aș fi primit câte un cent de fiecare dată când am zis “Bă, cum trăiesc ăștia!”, probabil că acum eram în vreun top de milionari. 😅
Cumva, imaginea asta cu casa albă și peluza verde mi-a rămas puternic înrădăcinată în minte, așa că anul trecut, când eram în căutarea Cuibului Ionescian, asta a fost busola după care m-am ghidat în căutări. Iar anul ăsta, care ne-a constrâns să stăm mai mult pe acasă, m-am bătut pe umăr și m-am felicitat pentru decizie de nenumărate ori, cu fericirea cu care taie politicienii panglica unui kilometru de autostradă. 😅
Însă realitatea este că eu și soția suntem norocoși că am putut să întindem plapuma bugetului până la limita ruperii materialului textilo-monetar. Să îți iei o casă pe pământ în București nu este deloc ieftin. Și d-asta nu îndrăznesc să recomand oricui să ia decizia pe care am luat-o noi. Pentru o familie normală, cu un buget normal, există două variante: apartament în București sau casă lângă București.
Dacă iei în considerare faptul că anul ăsta casele noastre au devenit și spațiu de birou, și clasă de școală, și sală de cinema, și restaurant, și bar, și parc de distracții, putem concluziona că indivizii care stau la casă au fost oleacă mai câștigați. Vă zic sincer, dacă ne prindea pandemia în apartamentul cu două camere de pe Bd. Magheru, astăzi arătam cu totul și cu totul altfel ca ființă. Și cu siguranță nu mai bine.
Bănuiesc că în rândurile de mai sus se regăsesc câțiva dintre aceia care au dat click pe acest articol. Și tocmai pentru ei am o recomandare care mi-a apărut în inbox zilele trecute. Nu vă zic să scoateți instant creditul din buzunar pentru ea, ci doar să vă documentați vizavi de dânsa. Cu plusuri și minusuri, din punctul meu de vedere pare o variantă de luat în considerare.
Numele proiectului este “Liziera de Lac” și îi are în spate pe oamenii de la Liebrecht & wooD, cunoscuți în piață pentru Victoria Park Office Center, Militari Shopping Center, West Park Retail Militari, Fashion House Outlet Militari și pentru viitorul Fashion House Pallady, cel care se construiește acum pe A2. Probabil ați văzut pe partea dreaptă, când vă duceți spre mare, că se construiește o clădire în stilul mall-urilor americane. Când mi-a apărut în inbox, asta a fost prima întrebare: “Cine este dezvoltatorul?”. Răspunsul m-a liniștit și m-a adus în punctul în care scriu acest articol.
Acum, dacă tot am adus “Liziera de Lac” în discuție, hai să vă ofer câteva informații despre acest proiect imobiliar. Am structurat frumos, zic eu, toate informațiile:
Locație:
Liziera de Lac este pe marginea lacului Tătaru, în Frumușani. Asta este în Sud-Estul Bucureștiului, în apropierea Fashion House Pallady de care vă ziceam mai sus. Dezvoltatorul susține că faci 15 minute cu mașina de acasă până la stația de metrou Anghel Saligny și 45 de minute până în centrul Bucureștiului. Eu am pus pe Google Maps “Piața Unirii – Frumușani” într-o vineri, la ora 12, și îmi zice că fac 41 de minute.
Părerea mea despre locație este că se pretează pe cei care nu trebuie să ajungă zilnic în oraș. Dacă lucrezi de acasă, mi se pare ok. Pe lângă asta, după cum o să vezi mai jos, ai toate facilitățile la îndemână.
Stadiu proiect:
În momentul de față proiectul este în Faza 1. Vor fi construite 94 de case cu suprafețe cuprinse între 77 mp și 127 mp (vorbim de mp utili). Prețul unei case începe de la 106.000 euro + TVA. Vânzările vor începe în martie 2021, iar clienții vor pune mâna pe chei și pe casă în toamna lui 2021.
Vă recomand să intrați la ei pe site și să vă uitați la toate modelele de casă. Îmi place că le-au denumit “Cuiburi”. Hehe!
Acces:
În momentul de față, este construit drumul de acces către A2, iar când vor fi gata casele din Faza 1, în toamna anului viitor (2021), va fi disponibil și acest drum de acces.
Părerea mea: Mi se pare corect că dezvoltatorul a investit în infrastructură și a creat condiții civilizate de acces.
Facilități:
În ordinea interesului meu: grădiniță (hehe!), complex cu piscină, stații de încărcare a mașinilor electrice, restaurant, petshop, zone pentru activități sportive, magazin, terenuri de baschet și tenis, cafenea, farmacie și cabinet medical, un Community HUB cu spațiu de co-working și întâlniri, piste de biciclete, promenadă în jurul lacului, parcări individuale și comune, pază permanentă.
Dezvoltatorul promite că toate vor fi disponibile din prima fază a proiectului, exclusiv pentru locuitorii Liziera de Lac și vor putea fi administrate printr-o aplicație digitală tip smart home.
Părerea mea: Dacă ai toate cele de mai sus la îndemână, totul este bine întreținut, aprovizionat și administrat, nici că mai ai nevoie să dai check in în București. :))
Sustenabilitate:
- 12 hectare de panouri solare pentru întregul proiect
- 13 hectare de pădure transformate în parc natural
- Lucrări de amenajare și conservare a lacului Tătaru
- 52% din suprafața proiectului sunt zone verzi
- Sistem independent de irigații
- Sistem dual de colectare a apelor uzate
- Stații proprii de tratare a apei potabile și uzate
- Reglementări care interzic utilizarea pesticidelor
- Testarea permanentă a calității aerului
Părerea mea: Dacă dezvoltatorul se ține de promisiunile de mai sus, va fi cu siguranță un exemplu de “Best Practices” în industria imobiliară din România.
Imagine de ansamblu:
- Proiectul se întinde pe 10 ani
- La final vor fi aproximativ 4.400 de locuinţe
- Toată povestea se întinde pe un teren de 170 de hectare
- Faza I presupune o investiţie de 25 de milioane de euro
Găsiți mai mult mai multe informații aici: www.lizieradelac.ro
Părerea mea: Faptul că dezvoltatorul va fi implicat cel puțin 10 ani în această zonă îți oferă siguranța și garanția că are gânduri serioase cu locul care îți va deveni casă. Singurul aspect de investigat ar fi agitația creată de fazele următoare de construcție. Cum s-a gândit dezvoltatorul să construiască în continuare fără a crea vreun disconfort clienților din Faza 1. Eu bănuiesc că a luat asta în calcul, din moment ce s-a gândit până și la aspectele cu privire la sustenabilitate.
Clip de prezentare: