Când vine vorba de traume, ne luăm fața de oameni serioși și încercăm să ne prefacem că nu sunt prezente în viața noastră, convinși fiind că le-am îngropat de mult într-un buncăr cu uși sudate, în propria minte.
Motivul pentru care facem acest lucru este evident: traumele s-au născut din violență, din greutăți, din momente apăsătoare, dintr-o simplă înjurătură, din niște bani de pachet furați de gașca băieților mari din școală, și nimeni nu vrea să se întoarcă acolo, nici măcar pentru a conștientiza influența pe care le-au avut aceste traume asupra personalității fiecăruia.
Totuși, cei care au curajul de a diseca procesul traumatizant și traumele trecutului vor avea ocazia de a descoperi că, în anumite cazuri, “toată trauma e spre bine”, ajutând la dezvoltarea și evoluția individului.
De exemplu, fără a intra în prea multe detalii, la o scurtă analiză a vieții și evoluțeie mele, momentele cheie care m-au provocat să mă autodepășesc au fost și cele mai traumatizante. Nu știu ce efect vor avea pe termen lung, având în vedere că nu am avut o durată mare de timp să apuc să le asimilez corespunzător. Nu știu dacă evoluția există doar într-o stare de aparență. Doar timpul și modul în care voi decide să confrunt aceste traume vor reuși să dea un verdict definitiv.
Am abordat finuț, la suprafață, acest subiect pentru că pe 2 noiembrie va avea loc o conferință care mi-a stârnit curiozitatea, conferință ce va aborda în detaliu problema traumei psihice. Cum apare ea în familie, cu copiii, în viața de cuplu. Cum, paradoxal, o traumă poate ajuta la evoluția unui om.
Conferința “Fii bine cu tine” are loc sâmbătă, 2 noiembrie, la sediul Facultății de Psihologie și Științele Educației (Șoseaua Panduri nr 90). Înscrierile se pot face online, la numărul de telefon 0735 226 936 sau la conferinta@psihotrauma.ro. Până pe 15 octombrie, tariful este de 80 de lei, iar după această dată este de 120 de lei.
Programul conferinței:
Cel mai probabil, conferința respectivă trecea pe lângă mine dacă un bun amic nu mă ruga să scriu despre ea. Ocazie cu care share-uiesc cu voi o altă latură a mea, cea a omului pasionat de psihologie.