Greu film. Atât de greu încât dacă nu îți reglezi percepția pe o frecvență relaxată, riști să nu-ți placă.
Undeva la Palilula nu vrea să fie o comedie, un film de groază sau psihologic. Nu vrea decât să te agite, să te enerveze, să te sperie, să te facă să râzi și să apreciezi că românii fac filme de o complexitate mare cât grădina Domnului, toate în același timp. Sună a slogan publicitar, dar chiar așa este: e greu să găsești un mix bun.. iar Silviu Purcărete și numeroasa lui echipă l-au găsit.
Undeva la Palilula este o expoziție a relelor moravuri. Vei putea admira în toată splendoarea pompierului care se joacă cu focul până ajunge să-l îmbrățișeze cu căldură, violența domestică de comun acord care face zilnic cursa zero – infinit, coada statică a comunismului umblător, omul care și-a băut averea într-o noapte alături de măgar, bărbatul care a murit în somnul adânc al soției grele, omul care a început o înjurătură în pădure și a terminat-o acasă și multe-multe alte exponate care se găsesc în hala părăsită.
Undeva la Palilula este un film cu o viziune pe cât de întunecată și rece, pe atât de veselă și caldă. Este paradoxul din câmpia valahă, unde blestemul care nu permite copiilor să se nască îi protejează pe palilulieni de ghinionul pe care micile creaturi smulse din burțile arse de așteptare îl aduc.
Palilulienii sunt o rasă de oameni compuși din partea rea a privitorului și partea bună a celui care știe să se bucure de viață. Sunt scârboși ca broaștele râioase, dar gustoși ca mâncarea caldă primită când ai stomacul gol. Sunt italieni, români, stanșibrani, gemeni, extratereștri picați din cer și mecanici de locomotivă ieșiți din zidul propriei cetăți.
Undeva la Palilula nu va rupe sălile de cinema în două începând cu 20 aprilie, când va fi lansat. Dar cu siguranță este un film care va rămâne în istoria cinematografiei românești. Felicitări tuturor celor care au pus umărul și expresivitatea feței la bătaie în acest film!
Mulțumesc, Transilvania Film, pentru invitația la avanpremiera de aseară! A fost un eveniment pe aceeași line cu filmul, într-un locație care s-a mulat perfect pe toată acțiunea (Turbohalle).