În weekendul proaspăt consumat am dat o fugă până în județul Cluj. Am vrut să văd cu ochii și lentilele din dotare Stufărișul de la Sic, dar pe drum am mai descoperit ceva din aceeași zonă a ineditului, o pictură de Rubens aflată în Catedrala Armeano-Catolică din Gherla. Este vorba despre “Coborârea de pe cruce”.
Apropo de Rubens, la o simplă căutare pe Wikipedia a listei celor mai scumpe picturi, veți afla că pictura “Masacrul Inocentilor”, de Peter Paul Rubens este pe locul 5 și a fost vândută în 2002 cu 76,7 milioane de euro. Un chilipir care umbrește mai toate ofertele de Black Friday-ul ce bate la ușă.
Vă recomand cu o căldură cum n-a văzut RADET-ul să faceți o vizită la Catedrala Armeano-Catolică din Gherla, dacă aveți drum prin zonă. O dată ca să vedeți pictura, dar mai ales ca să stați de vorbă cu domnul Ioan Esztegar, care este administratorul civil al catedralei și președintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România. Omul este o carte de istorie și de legende armenești. Dacă vreți să vedeți o mică mostră de jumătate de oră de discuții cu el, găsiți un clip la “parterul” acestui articol.
Bun, acum întorcându-ne la motivul principal pentru care am luat drumul Clujului și-al Gherlei în weekendul proaspăt consumat, Stufărișul de la Sic este la 20-30 de minute distanță de Gherla, fix la ieșirea din localitatea Sic și este cu adevărat o minune naturală a țărișoarei noastre.
Pe Sfânta Wikipedia Aducătoare de Informații scrie că rezervația naturală a fost declarată arie protejată în aprilie 2000 și se întinde pe o suprafață de 2 hectare. Tot acolo mai scrie că aria protejată reprezintă o zonă umedă în lunca văii Fizeșului (afluent de dreapta al Someșului Mic) alcătuită din mlaștini, iazuri și luciu de apă, cu vegetație de stuf și papură.
La fața locului vei găsi mult stuf (duuuh!) și un podeț de lemn care-l taie pe lățime. Îți recomand ca, dacă ajungi la fața locului, să fii atent la bucățile de lemn rupte ca să nu te accidentezi.
Tot la fața locului vei găsi și trei foișoare de tip puncte de observare. Unul dintre ele e într-un mic turnuleț. E drăguț să te cocoți p-acolo și să asculți sunetul creat de vântul care își face loc prin stuf. Terapie curată, audio-video. :)
Recomand să ajungeți în zonă pentru energia și frumusețea locului. Faci poze frumoase, afli lucruri noi despre țara noastră și oamenii care o populează de secole și, dacă ești vlogger, prestezi un vlog fin cu toată povestea.
Tradiționalul vlog cu toată aventura:
Istoria armenilor din Gherla (și a picturii lui Rubens din Catedrala Armeano-Catolică din Gherla):
Abonează-te la vlogul meu aici. Rămâi conectat cu ce mai scriu: Dă-mi un Like aici!
1 comentariu Adaugă comentariu
Cred că la fiecare articol/video de genul ăsta ar trebui sa scrii mare: “dacă ajungeți aici, nu fiți români adevărați, păstrați curățenia, nu vă lăsați pet-urile și pungile aici”.